Ζεστή σαλάτα κολοκύθας

με φρεσκοκαβουρδισμένο φουντούκι, νιφάδες ανθότυρου και τραγανή ρόκα

Κάθε Χριστούγεννα οι σαλάτες με πράσινα λαχανικά και ρόδι είναι σε έξαρση. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε κάτι διαφορετικό από την πεπατημένη. Πήραμε λοιπόν κολοκύθα και την μετατρέψαμε σε μια ωραία σαλάτα.


Κάνοντας την κολοκύθα confit, καταφέραμε να της δώσουμε μια ωραία μαστιχωτή υφή η οποία συνδυάζεται περίφημα με τα τραγανά φρεσκοκαβουρδισμένα φουντούκια. Ο ξηρός ανθότυρο σε νιφάδες δίνει την αίσθηση του χιονισμένου τοπίου ενώ τα φύλλα ρόκας δίνουν την χρωματική αντίθεση και την φρεσκάδα που χρειαζόμαστε για αυτή την σαλάτα.

Ζεστή σαλάτα κολοκύθας
Προετοιμασία 20 mins
Μαγειρεμα 1 hr 35 mins
Συνολικος Χρόνος 1 hr 55 mins
Είδος Γευματος Σαλάτες & Ντιπ
Εθνικότητα American
Απόδοση 4 άτομα

Υλικά
  

  • 500 γρ κολοκύθα
  • 100 γρ αλάτι
  • 100 γρ ζάχαρη
  • ελαιόλαδο όσο χρειαστεί
  • 60 γρ φουντούκια
  • 40 γρ ανθότυρο
  • 5 γρ ανθός αλατιού
  • 2 γρ πιπέρι
  • 3 ml λεμόνι χυμός
  • 20 γρ ρόκα πλυμένη και στεγνή.
  • 5 ml ελαιόλαδο έξτρα παρθένο.

Εκτέλεση
 

Καβουρδισμένα φουντούκια

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 165°C.
  • Αραδιάζουμε τα φουντούκια σε μια λαμαρίνα ψησίματος και ψήνουμε για 30 λεπτά. Ανακινούμε κατά διαστήματα.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και μεταφέρουμε στον κάδο από το διαβολάκι. Σπάμε σε ψίχουλα.

Κολοκύθα confit

  • Καθαρίζουμε την κολοκύθα από την φλούδα και τους σπόρους. Κόβουμε σε φαρδιές λωρίδες περίπου στο 1 εκατοστό και μεταφέρουμε σε ένα μπολ. Τις μαρινάρουμε με το αλάτι και την ζάχαρη. Αφήνουμε για 30 – 45 λεπτά να μαριναριστούν.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 145°C
  • Ξεπλένουμε με κρύο νερό και στεγνώνουμε ελαφρά. Κόβουμε τις λωρίδες σε κύβους και μεταφέρουμε σε ένα βαθύ πυράντοχο σκεύος.
  • Προσθέτουμε το ελαιόλαδο έτσι ώστε να καλύψει καλά τους κύβους της κολοκύθας.
  • Ψήνουμε στους 145°C για 45 – 60 λεπτά έως ότου μαλακώσει η κολοκύθα αλλά κρατάει το σχήμα της.
  • Αφαιρούμε την κολοκύθα από το λάδι με μια κουτάλα τρυπητή και στραγγίζουμε καλά. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ.

Στήσιμο

  • Προσθέτουμε χυμό λεμονιού, τον ανθό αλατιού και πιπέρι στην ψημένη κολοκύθα και ανακατεύουμε καλά προσέχοντας να μην σπάσει.
  • Τοποθετούμε σε πιάτο και τρίβουμε από πάνω τον ανθότυρο.
  • Προσθέτουμε τα φουντούκια και γαρνίρουμε με την ρόκα και μερικές σταγόνες από έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Notes

Το ελαιόλαδο που μαγειρέψαμε την κολοκύθα φυσικά δεν το πετάμε. Το κρατάμε και ξανακάνουμε την συγκεκριμένη συνταγή ή κάποια άλλη. Δεν το βάζουμε όμως στην σαλάτα μας.

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.