Ζωμός Λαχανικών
Μια γευστική “βόμβα” χωρίς κρέας
Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ότι για ένα νόστιμο φαγητό χρειαζόμαστε έναν δυνατό ζωμό. Όταν όμως πρέπει να αποφύγουμε το κρέας τότε τι; Κανένα πρόβλημα!!!! Απλά θα φτιάξουμε έναν ζωμό με πολλά λαχανικά, γεμάτο γεύση ο οποίος ίσως είναι καλύτερος και από τον ζωμό κρέατος.
Μερικά μυστικά είναι απαραίτητα
- Αποφεύγουμε τα φυλλώδη λαχανικά όπως λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια κλπ. διότι θα μας δώσουν άσχημη γεύση στον ζωμό.
- Προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε ίσες ποσότητες από “αλμυρά” και “γλυκά” λαχανικά. Το καρότο και το κρεμμύδι έχουν πολλά ζάχαρα αλλά χρειάζονται και κάτι ακόμα για να γίνει ωραίος ο ζωμός για τον λόγο αυτό θα χρησιμοποιήσουμε φινόκιο, σέλινο και πράσο.
- Στις επαγγελματικές κουζίνες, οι ζωμοί γίνονται με εδώδιμα μέρη του λαχανικού τα οποία διαφορετικά θα κατέληγαν στα σκουπίδια. Κατά διαστήματα έχουμε δει να μπαίνουν σε ζωμούς φλούδες από κρεμμύδια, από καρότα, σπόροι από πιπεριές κλπ. Κρατήστε τις φλούδες από τα κρεμμύδια για να βάψετε τα πασχαλινά σας αυγά και αντί αυτού βάλτε τις άκρες από άνηθο και μαϊντανό, τις άκρες από την τομάτα που κόψατε ροδέλες ή τις άκρες από τα καρότα που κόψατε για γαρνιτούρα.
- Σιγανό βράσιμο σημαίνει καθαρός ζωμός, έτσι μετά το πρώτο βράσιμο, χαμηλώνουμε την θερμοκρασία και αφήνουμε να γίνουν τα μαγικά.
Περιμένουμε τις εντυπώσεις σας.
Εξοπλισμος
- Μεγάλη Κατσαρόλα
- Κουτάλα σούπας
- Μαχαίρι
- Σινουά
Υλικά
- 250 γρ κρεμμύδι ξερό
- 250` γρ πράσο
- 200 γρ καρότα
- 100 γρ σέλινο
- 100 γρ φινόκιο
- 100 γρ μαϊντανό τα κοτσάνια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 1 τεμ. φύλλο δάφνης
- 3 γρ θυμάρι ή ρίγανη φρέσκια
- 5-6 κόκοι πιπέρι μαύρο ολόκληρο
- 3 λίτρα νερό
Εκτέλεση
- Πλένουμε, καθαρίζουμε και κόβουμε όλα τα λαχανικά σε λεπτές φέτες. Δεν χρειάζεται να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο μέγεθος απλά να είναι περίπου στο ίδιο μέγεθος.
- Σπάμε με την βοήθεια του μαχαιριού τις σκελίδες το σκόρδο.
- Βάζουμε όλα τα λαχανικά σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε το νερό. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να ξεκινήσει να βράζει το νερό.
- Μόλις πάρει βράση, χαμήλώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και ξαφρίζουμε τυχόν αφρούς που έχουν δημιουργηθεί.
- Σιγοβράζουμε για 45 λεπτά έως 1 ώρα.
- Μόλις ο ζωμός είναι έτοιμος, περνάμε από λεπτή σίτα ή σινουά και τον χρησιμοποιούμε όπου θέλουμε.
Video
Notes
Μπορείτε να φυλάξετε τον ζωμό για 2 – 3 ημέρες στο ψυγείο ή για μέχρι 6 μήνες στην κατάψυξη.
Τα λαχανικά τα οποία βράσατε, μην τα πετάξετε. Μπορείτε να τα αλέσετε σε ένα μύλο ή με ένα μπλέντερ και με λίγο ζωμό και αλατοπίπερο να φτιάξετε μια πολύ νόστιμη σούπα βελουτέ λαχανικών.
Pingback: Φάβα - The Chef Syndicate