Περίοδος προσλήψεων και εύρεσης προσωπικού η αρχή κάθε χρόνου και όλοι προετοιμάζονται πυρετωδώς για την νέα σεζόν, ακόμα και αν το εστιατόριο τους δουλεύει όλο τον χρόνο. Παρά όμως το γεγονός της έντονης έλλειψης προσωπικού και έντονης ανταγωνιστικότητας στον συγκεκριμένο κλάδο, τα πρόστιμα πέφτουν βροχή κυρίως όσον αφορά την αδήλωτη εργασία 1. Έχοντας ως γνώμονα την υγιή επιχειρηματικότητα στον κλάδο αυτό, μαζέψαμε την νέα νομοθεσία, την διαβάσαμε και σας παρουσιάζουμε με απλό και κατανοητό τρόπο πως θα μπει ένας εργαζόμενος για πρώτη φορά στην επιχείρησή σας για να προσφέρει εργασία.
Η κατάσταση έχει ως εξής, έχεις ένα μαγαζί εστίασης, βρήκες προσωπικό συμφωνήσατε μεταξύ σας και τώρα είναι η ώρα το προσωπικό να εργαστεί. Φαντάζομαι πως κάποιοι εστιάτορες θέλουν να δοκιμάσουν έναν νέο εργαζόμενο για να δουν αν ταιριάζει με την φιλοσοφία της επιχείρησης ή γιατί μπορεί να μην τον εμπιστεύονται καθώς δεν τον γνωρίζουν. Είτε πρόκειται λοιπόν για ένα δοκιμαστικό ή όταν ο νέος υπάλληλος προσφέρει κανονικά την εργασία του το πρώτο πράγμα το οποίο πρέπει να γίνει είναι να γίνει η πρόσληψη του υπαλλήλου.
Όπως θα σας πει και ο λογιστής σας, η πρόσληψη ή αναγγελία πρόσληψης προσωπικού έχει μια πολύ συγκεκριμένη διαδικασία με την οποία γίνεται για να είναι έγκυρη και ορθή. Το πρώτο πράγμα το οποίο θα πρέπει να γίνει λοιπόν είναι να έρθουν τα δύο μέρη (εργοδότης και εργαζόμενος δηλαδή) σε μια συμφωνία για τους όρους με τους οποίους θα συνεργαστούν. Αυτή η συμφωνία η οποία είναι γραπτή ονομάζεται Ατομική Σύμβαση Εργασίας.
Τι είναι η Ατομική Σύμβαση Εργασίας
Η Ατομική Σύμβαση Εργασίας ή «Δήλωση Βασικών Όρων Εργασίας» όπως πλέον ονομάζεται είναι μια γραπτή ενημέρωση για τους βασικούς όρους συνεργασίας μεταξύ εργοδότη και υπαλλήλου. Είναι ένα βασικό πρώτο βήμα καθώς το έγγραφο αυτό αποτελεί στην ουσία την υπογεγραμμένη συμφωνία μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου η οποία θα πρέπει να υπογραφεί και να επισυναφθεί με την Αναγγελία Πρόσληψης 2
Ανεξάρτητα λοιπόν αν η σύμβαση εργασίας καταρτίστηκε προφορικά ή γραπτά, ο εργοδότης υποχρεούται 3, να γνωστοποιήσει στον εργαζόμενο το αργότερο μία εβδομάδα πριν αναλάβει την εργασία του, τους ουσιώδεις όρους της σύμβασης ή σχέσης εργασίας. Πιο συγκεκριμένα, στην ενημέρωση αυτή θα πρέπει να αναγράφονται τα εξής:
- Τα στοιχεία ταυτότητας των συμβαλλομένων μερών.
- Ο τόπος παροχής εργασίας, η έδρα της επιχείρησης ή η διεύθυνση κατοικίας του εργοδότη.
- Η θέση ή η ειδικότητα του εργαζομένου, ο βαθμός του, η κατηγορία απασχόλησής του και το αντικείμενο εργασίας του.
- Η ημερομηνία έναρξης της σύμβασης εργασίας ή της σχέσης εργασίας και η διάρκεια αυτής, αν καταρτίζεται για ορισμένο χρόνο.
- Η διάρκεια της άδειας με αποδοχές που δικαιούται ο εργαζόμενος καθώς και τον τρόπο και χρόνο χορήγησής της.
- Το ύψος της αποζημίωσης που οφείλεται και τις προθεσμίες που πρέπει να τηρούν εργοδότης και εργαζόμενος, σύμφωνα µε την ισχύουσα νομοθεσία, σε περίπτωση λύσεως της σύμβασης εργασίας ή της σχέσης εργασίας µε καταγγελία.
- Οι πάσης φύσεως αποδοχές που δικαιούται ο εργαζόμενος και την περιοδικότητα καταβολής τους.
- Η διάρκεια της κανονικής ημερήσιας και εβδομαδιαίας απασχόλησης του εργαζόμενου.
- Αναφορά της συλλογικής ρύθμισης που έχει εφαρμογή και καθορίζει τους ελάχιστους όρους αμοιβής και εργασίας του εργαζόμενου.
Παρά το γεγονός ότι πολλοί εστιάτορες με την σύμφωνη γνώμη των λογιστών τους δεν δίνουν σημασία στην γνωστοποίηση αυτή, αυτό είναι μέγα λάθος. Αν και η παράλειψη του εργοδότη να χορηγήσει στον υποψήφιο εργαζόμενο έγγραφο με το οποίο να γνωστοποιούνται οι ουσιώδεις όροι εργασίας, δεν συνεπάγεται ακυρότητα της σύμβασης εργασίας. Παρόλα αυτά επιφέρει όμως κυρώσεις στον εργοδότη.
Διαδικασία πρόσληψης
Μετά την ενημέρωση και αφού τόσο ο εργοδότης όσο και ο υποψήφιος υπάλληλος υπογράψουν την σύμβαση αυτή, στην συνέχεια θα πρέπει να γίνουν από τον λογιστή της επιχείρησης οι απαραίτητες διαδικασίες για την πρόσληψή του. Ο υποψήφιος εργαζόμενος θα δώσει στον λογιστή της επιχείρησης ορισμένα δικαιολογητικά με τα οποία θα αντληθούν τα απαραίτητα στοιχεία για την πρόσληψή του. Τα δικαιολογητικά αυτά είναι:
- Αντίγραφο της ταυτότητας (μπρος και πίσω όψη) και πιο συγκεκριμένα:
- Αστυνομική ταυτότητα για υπαλλήλους οι οποίοι είναι Έλληνες υπήκοοι
- Ευρωπαϊκή ταυτότητα για υπαλλήλους οι οποίοι προέρχονται από χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Διαβατήριο για υπαλλήλους που προέρχονται από χώρα εκτός ΕΕ. Μαζί με το διαβατήριο θα χρειαστεί και αντίγραφο της άδειας διαμονής και της άδειας εργασίας.
- Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
- Αντίγραφο βεβαίωσης ΑΜΚΑ και αντίγραφο βεβαίωσης Αριθμού Ασφαλισμένου Μητρώου ΕΦΚΑ.
- Εκκαθαριστικό σημείωμα του τελευταίου χρόνου όπου φαίνεται ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου
- Αντίγραφο λογαριασμού τράπεζας όπου φαίνεται ο IBAN για τις πληρωμές του μισθού με ηλεκτρονικά μέσα
- Αντίγραφο ενσήμων όπου φαίνεται η προϋπηρεσία και η ειδικότητα του κάθε υπαλλήλου.
- Αντίγραφο τίτλου σπουδών, ειδικά σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όπου υπάρχει και μια προσαύξηση ανάλογα με την ειδικότητα.
Με τα δικαιολογητικά αυτά ο λογιστής θα προβεί στην αναγγελία σύμβασης εργασίας, αναρτώντας στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη τα απαραίτητα δικαιολογητικά και δίνοντας πίσω στην συνέχεια στον επιχειρηματία τα απαραίτητα έγγραφα και πίνακες προσωπικού τα οποία πρέπει να έχει μέσα στην επιχείρηση.
Στο βίντεο που ακολουθεί, το οποίο έχει παραχθεί στα πλαίσια του συνδρομητικού σκέλους της συμβουλευτικής επιχειρήσεων εστίασης, σας αναλύουμε ακριβώς όλη την διαδικασία και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η πρόσληψη ενός υπαλλήλου.
Αναλύουμε θέματα όπως ποια είναι η διαδικασία της δοκιμαστικής περιόδου, πως γίνεται η πρόσληψη και τι άλλα απαραίτητα δικαιολογητικά θα πρέπει βάση της νομοθεσίας να παρέχει ο υπάλληλος στην επιχείρηση προκειμένου να είναι τυπική και σωστή η πρόσληψη.