
Φρούτα και λαχανικά Απριλίου
Απρίλιος, ο δεύτερος μήνας της Άνοιξης. Ο μήνας Απρίλιος είναι γεμάτος από ανοιξιάτικα χρώματα και αρώματα. Καθώς διανύουμε τον μήνα και οδεύουμε προς το Πάσχα, το “καλάθι” αρχίζει και γεμίζει με περισσότερα πράγματα.
Μία νόστιμη καρδιά καλά κρυμμένη ανάμεσα σε υπεράριθμα φύλλα, η αγκινάρα αποτελεί μια λιχουδιά του Απριλίου. Τρώγεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, είτε βραστή, είτε σε ένα ωραίο γιαχνερό ή ακόμα και ωμή όπου αποτελεί ιδανικό μεζέ για ρακί ή τσίπουρο. Λόγο των φαρμακευτικών της ιδιοτήτων, η αγκινάρα χρησιμοποιείται κατά κόρον από την φαρμακοβιομηχανία ειδικά για […]
Ειδικά στα χωριά τόσο της Ελλάδας όσο και όλης της Μεσογείου, ορισμένα είδη, ακόμα και σήμερα συλλέγονται άγρια. Ένα από αυτά, οι βολβοί, αποτελούν φετίχ για τους καλοφαγάδες.
Ως παιδιά ίσως έχετε ακούσει την ατάκα «φάε τα καρότα σου για να βλέπεις καλύτερα». Η αλήθεια είναι πως το καρότο ως λαχανικό είναι γεμάτο από ωφέλιμα συστατικά για τον οργανισμό και ιδιαίτερα βιταμίνη Α η οποία είναι υπεύθυνη και για την όρασή μας.
Όχι δεν είναι το πιο αγαπημένο λαχανικό. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν δύο κατηγορίες chef. Η πρώτη το συμπαθεί τόσο πολύ όταν είναι ο καιρός του που το χρησιμοποιούν κατά κόρον και όσο μπορούν. Υπάρχει άλλη μια κατηγορία όμως που απλά το απεχθάνεται‧ τόσο πολύ που αν μπορούσαν δεν θα υπήρχε ούτε ένα στο ψυγείο τους. Βέβαια, το κολοκύθι σαν υλικό έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες και ίσως είναι ο λόγος για τον οποίο έχει ορκισμένους φίλους και εχθρούς.
Τα κουκιά είναι ένα παρεξηγημένο όσπριο. Στην αρχαιότητα θεωρούταν μια από τις πιο θρεπτικές τροφές, παρόλα αυτά είχε και φανατικούς εχθρούς.Θεωρούμε όμως ότι σιγά σιγά, βγαίνουν και πάλι στο προσκήνιο.
Παρεξηγημένο αναμεταξύ των πιτσιρικάδων, είναι συναρπαστικό πως ένα μεγάλο λουλούδι μπορεί να γίνει ένας πολύτιμος σύμμαχος στην στροφή στην υγιεινή διατροφή. Πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό το οποίο μπορεί να παίξει πολλούς ρόλους στην κουζίνα με διάφορους τρόπους.
Ασυνείδητα βέβαια, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας κατανάλωναν το παντζάρι μη γνωρίζοντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα φυσικό «διεγερτικό» γεμάτο βιταμίνες και μέταλλα και πλούσιο σε ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες
Ως λαχανικό, αποτελεί ίσως ακόμα και σήμερα την σημαντικότερη καλλιέργεια παγκοσμίως. τον κόσμο της γαστρονομίας δε, είναι τόσο πολύπλοκο λαχανικό ώστε μια λάθος επιλογή, μπορεί να φέρει καταστροφικές αστοχίες σε μια τηγανιτή πατάτα ή σε μια πατάτα φούρνου.
Το πράσο ή κεντανές όπως τον ονομάζουμε στην Κρήτη είναι ένα ιδιαίτερο λαχανικό, πλούσιο σε βιταμίνες με άρωμα το οποίο θυμίζει το κρεμμύδι και το σκόρδο ενώ η γεύση του είναι πολύ πιο γλυκιά.
Είτε πρόκειται για σάλτσα, είτε για έναν ζωμό ή για μια σούπα, το σέλινο αποτελεί το κύριο συστατικό αυτού που ονομάζουμε στην μαγειρική “mirepoix”.
Η αλήθεια είναι πως, παρόλο που το κόμικ αυτό συντέλεσε τα μέγιστα στην αύξηση της κατανάλωσης του σπανακιού, το σπανάκι περιέχει πολύ λιγότερο σίδηρο από όσο υπολογίζαμε αρχικά. Οι φυτικές του ίνες όμως και τα μίκρο-διατροφικά του συστατικά είναι αυτά τα οποί κατατάσσουν το σπανάκι στα superfoods. Και είναι πολύ νόστιμο!
Ίσως ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα λαχανικά είναι το φινόκιο. Ανισάτος και τραγανός, ο βολβός αυτός αν και έχει πολλές χρήσεις στην μαγειρική έχει επίσης πολλούς φίλους και εχθρούς.
Κόκκινη αρωματική η φράουλα ξεκινάει την εμφάνισή της τον Μάρτιο. Αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων, καταναλώνεται ως είναι, γίνεται υπέροχες μαρμελάδες, σάλτσες, γλυκό κουταλιού αλλά και αποξηραμένη. Ιδιότητες: Οι φράουλες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Η ευρωπαϊκή φράουλα ή άγρια φράουλα ή Fragaria Vesca) είναι ποικιλία που βρίσκουμε σε δασώδεις ή ορεινές περιοχές. Οι καρποί […]