Ο τρίτος μήνας του χρόνου και ο πρώτος μήνας της άνοιξης, ο Μάρτιος έχει ένα ιδιαίτερο γαστρονομικό ενδιαφέρον. Είναι ο μήνας που κατά κύριο λόγο, η φύση ξυπνάει από τον χειμερινό της λήθαργο για να μας χαρίσει απλόχερα μυρωδιές, αρώματα και φυσικά τον πλούτο της.
Ο Μάρτιος θεωρείται πως περιλαμβάνει στις αρχές του τον μήνα Ανθεστηριωνα των αρχαίων Ελλήνων και τον μήνα Ελαφιβωλιώνα. Μήνες πολλοί σημαντικοί, αφιερωμένοι στον θεό Διόνυσο και την θεά Άρτεμις αντίστοιχα, συμβόλιζαν την αναγέννηση της φύσης και την επιστροφή των νεκρών.
Στην σύγχρονη εποχή, ο μήνας Μάρτιος περιλαμβάνει σχεδόν ολόκληρος μια μακρά γαστρονομική ασκητική αυτή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, της μεγάλης δηλαδή νηστείας πριν την Ανάσταση του Κυρίου και τον εορτασμό του Πάσχα. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο έχει βγει και η έκφραση “λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή;” όπου λέγετε σε άτομα τα οποία συνήθως θέλουν να ανακατεύονται στα ….πάντα.
Μία νόστιμη καρδιά καλά κρυμμένη ανάμεσα σε υπεράριθμα φύλλα, η αγκινάρα αποτελεί μια λιχουδιά του Απριλίου. Τρώγεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, είτε βραστή, είτε σε ένα ωραίο γιαχνερό ή ακόμα και ωμή όπου αποτελεί ιδανικό μεζέ για ρακί ή τσίπουρο. Λόγο των φαρμακευτικών της ιδιοτήτων, η αγκινάρα χρησιμοποιείται κατά κόρον από την φαρμακοβιομηχανία ειδικά για […]
Αρακάς ή μπιζέλι; Όπως και να το ονομάζουμε σίγουρα έρχεται στο μυαλό μας το γλυκό σφαιρικό πράσινο λαχανικό που συνήθως η μητέρα μας μαγείρευε με πατατούλες καρότο και μπόλικο ελαιόλαδο. Έχει δε μεγάλη περιεκτικότητα σε άμυλο, κάτι το οποίο κάνει το λαχανικό αυτό ιδανικό για πολλές παρασκευές ακόμα και για πουρέ ή σούπες. Είναι δε […]
Ειδικά στα χωριά τόσο της Ελλάδας όσο και όλης της Μεσογείου, ορισμένα είδη, ακόμα και σήμερα συλλέγονται άγρια. Ένα από αυτά, οι βολβοί, αποτελούν φετίχ για τους καλοφαγάδες.
Το γκρέιπφρουτ, ήδη από την δεκαετία του 1980 και 1990 είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές του και την διατροφική του αξία. Ιδιαίτερα αγαπητό σε όσους προσέχουν την σιλουέτα τους, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως πηγή βιταμινών και φυτικών ινών.
Θεωρούμενα ως υποδεέστερη τροφή ή τροφή των φτωχών ήδη από την αρχαιότητα αλλά και κατά τους βυζαντινούς χρόνουςόγω των ιδιαίτερα δυσμενών συνθηκών διαβίωσης στην Κρήτη, ειδικά κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και της Γερμανικής κατοχής γίνονταν ανάρπαστα καθώς υπήρχαν σε…..αφθονία.
Ως παιδιά ίσως έχετε ακούσει την ατάκα «φάε τα καρότα σου για να βλέπεις καλύτερα». Η αλήθεια είναι πως το καρότο ως λαχανικό είναι γεμάτο από ωφέλιμα συστατικά για τον οργανισμό και ιδιαίτερα βιταμίνη Α η οποία είναι υπεύθυνη και για την όρασή μας.
Το περιεχόμενο αυτό είναι ορατό σε εγγεγραμμένα μέλη. Μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας ΔΩΡΕΑΝ ακολουθώντας το link "Sign In" στο μενού, στο πάνω δεξιά μέρος της σελίδας.
Δεν υπάρχει άνθρωπος να μην έχει ακούσει την παροιμία «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Φυσικά ένα μήλο δεν αρκεί για να έχουμε καλή φυσική κατάσταση, παρόλα αυτά η κατανάλωσή του, ειδικά αν κάνουμε διατροφή με λίγες θερμίδες και χρειαζόμαστε πολλές βιταμίνες και εδώδιμες ίνες είναι ενδεδειγμένη Ιδιότητες Τα μήλα που βρίσκουμε […]
Παρεξηγημένο αναμεταξύ των πιτσιρικάδων, είναι συναρπαστικό πως ένα μεγάλο λουλούδι μπορεί να γίνει ένας πολύτιμος σύμμαχος στην στροφή στην υγιεινή διατροφή. Πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό το οποίο μπορεί να παίξει πολλούς ρόλους στην κουζίνα με διάφορους τρόπους.
Ασυνείδητα βέβαια, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας κατανάλωναν το παντζάρι μη γνωρίζοντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα φυσικό «διεγερτικό» γεμάτο βιταμίνες και μέταλλα και πλούσιο σε ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες
Το πράσο ή κεντανές όπως τον ονομάζουμε στην Κρήτη είναι ένα ιδιαίτερο λαχανικό, πλούσιο σε βιταμίνες με άρωμα το οποίο θυμίζει το κρεμμύδι και το σκόρδο ενώ η γεύση του είναι πολύ πιο γλυκιά.
Ίσως ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα λαχανικά είναι το φινόκιο. Ανισάτος και τραγανός, ο βολβός αυτός αν και έχει πολλές χρήσεις στην μαγειρική έχει επίσης πολλούς φίλους και εχθρούς.
Κόκκινη αρωματική η φράουλα ξεκινάει την εμφάνισή της τον Μάρτιο. Αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων, καταναλώνεται ως είναι, γίνεται υπέροχες μαρμελάδες, σάλτσες, γλυκό κουταλιού αλλά και αποξηραμένη. Ιδιότητες: Οι φράουλες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Η ευρωπαϊκή φράουλα ή άγρια φράουλα ή Fragaria Vesca) είναι ποικιλία που βρίσκουμε σε δασώδεις ή ορεινές περιοχές. Οι καρποί […]
Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.
Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιστοποιούμε τον ιστότοπό μας και τις υπηρεσίες μας.
Αναγκαία
Πάντα ενεργό
The technical storage or access is strictly necessary for the legitimate purpose of enabling the use of a specific service explicitly requested by the subscriber or user, or for the sole purpose of carrying out the transmission of a communication over an electronic communications network.
Preferences
The technical storage or access is necessary for the legitimate purpose of storing preferences that are not requested by the subscriber or user.
Στατιστικά
The technical storage or access that is used exclusively for statistical purposes.The technical storage or access that is used exclusively for anonymous statistical purposes. Without a subpoena, voluntary compliance on the part of your Internet Service Provider, or additional records from a third party, information stored or retrieved for this purpose alone cannot usually be used to identify you.
Marketing
The technical storage or access is required to create user profiles to send advertising, or to track the user on a website or across several websites for similar marketing purposes.
Πρέπει να συνδεθείτε για να σχολιάσετε.