
Φρούτα και λαχανικά Μαρτίου
Ο τρίτος μήνας του χρόνου και ο πρώτος μήνας της άνοιξης, ο Μάρτιος έχει ένα ιδιαίτερο γαστρονομικό ενδιαφέρον. Είναι ο μήνας που κατά κύριο λόγο, η φύση ξυπνάει από τον χειμερινό της λήθαργο για να μας χαρίσει απλόχερα μυρωδιές, αρώματα και φυσικά τον πλούτο της.
Ο Μάρτιος θεωρείται πως περιλαμβάνει στις αρχές του τον μήνα Ανθεστηριωνα των αρχαίων Ελλήνων και τον μήνα Ελαφιβωλιώνα. Μήνες πολλοί σημαντικοί, αφιερωμένοι στον θεό Διόνυσο και την θεά Άρτεμις αντίστοιχα, συμβόλιζαν την αναγέννηση της φύσης και την επιστροφή των νεκρών.
Στην σύγχρονη εποχή, ο μήνας Μάρτιος περιλαμβάνει σχεδόν ολόκληρος μια μακρά γαστρονομική ασκητική αυτή της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, της μεγάλης δηλαδή νηστείας πριν την Ανάσταση του Κυρίου και τον εορτασμό του Πάσχα. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο έχει βγει και η έκφραση “λείπει ο Μάρτης από την Σαρακοστή;” όπου λέγετε σε άτομα τα οποία συνήθως θέλουν να ανακατεύονται στα ….πάντα.
Τι φρούτα και λαχανικά θα βρούμε τον Μάρτιο:
Μία νόστιμη καρδιά καλά κρυμμένη ανάμεσα σε υπεράριθμα φύλλα, η αγκινάρα αποτελεί μια λιχουδιά του Απριλίου. Τρώγεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, είτε βραστή, είτε σε ένα ωραίο γιαχνερό ή ακόμα και ωμή όπου αποτελεί ιδανικό μεζέ για ρακί ή τσίπουρο. Λόγο των φαρμακευτικών της ιδιοτήτων, η αγκινάρα χρησιμοποιείται κατά κόρον από την φαρμακοβιομηχανία ειδικά για […]
Το ακτινίδιο έχει φανατικούς εχθρούς αλλά και φίλους καθώς είναι συστατικό σε smoothies και φρουτοσαλάτες.
Αρακάς ή μπιζέλι; Όπως και να το ονομάζουμε σίγουρα έρχεται στο μυαλό μας το γλυκό σφαιρικό πράσινο λαχανικό που συνήθως η μητέρα μας μαγείρευε με πατατούλες καρότο και μπόλικο ελαιόλαδο. Έχει δε μεγάλη περιεκτικότητα σε άμυλο, κάτι το οποίο κάνει το λαχανικό αυτό ιδανικό για πολλές παρασκευές ακόμα και για πουρέ ή σούπες. Είναι δε […]
Ειδικά στα χωριά τόσο της Ελλάδας όσο και όλης της Μεσογείου, ορισμένα είδη, ακόμα και σήμερα συλλέγονται άγρια. Ένα από αυτά, οι βολβοί, αποτελούν φετίχ για τους καλοφαγάδες.
Το γκρέιπφρουτ, ήδη από την δεκαετία του 1980 και 1990 είναι γνωστό για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητές του και την διατροφική του αξία. Ιδιαίτερα αγαπητό σε όσους προσέχουν την σιλουέτα τους, αποτελεί μιας πρώτης τάξεως πηγή βιταμινών και φυτικών ινών.
Θεωρούμενα ως υποδεέστερη τροφή ή τροφή των φτωχών ήδη από την αρχαιότητα αλλά και κατά τους βυζαντινούς χρόνουςόγω των ιδιαίτερα δυσμενών συνθηκών διαβίωσης στην Κρήτη, ειδικά κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και της Γερμανικής κατοχής γίνονταν ανάρπαστα καθώς υπήρχαν σε…..αφθονία.
Ως παιδιά ίσως έχετε ακούσει την ατάκα «φάε τα καρότα σου για να βλέπεις καλύτερα». Η αλήθεια είναι πως το καρότο ως λαχανικό είναι γεμάτο από ωφέλιμα συστατικά για τον οργανισμό και ιδιαίτερα βιταμίνη Α η οποία είναι υπεύθυνη και για την όρασή μας.
Όχι δεν είναι το πιο αγαπημένο λαχανικό. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν δύο κατηγορίες chef. Η πρώτη το συμπαθεί τόσο πολύ όταν είναι ο καιρός του που το χρησιμοποιούν κατά κόρον και όσο μπορούν. Υπάρχει άλλη μια κατηγορία όμως που απλά το απεχθάνεται‧ τόσο πολύ που αν μπορούσαν δεν θα υπήρχε ούτε ένα στο ψυγείο τους. Βέβαια, το κολοκύθι σαν υλικό έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες και ίσως είναι ο λόγος για τον οποίο έχει ορκισμένους φίλους και εχθρούς.
Δεν υπάρχει άνθρωπος να μην έχει ακούσει την παροιμία «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Φυσικά ένα μήλο δεν αρκεί για να έχουμε καλή φυσική κατάσταση, παρόλα αυτά η κατανάλωσή του, ειδικά αν κάνουμε διατροφή με λίγες θερμίδες και χρειαζόμαστε πολλές βιταμίνες και εδώδιμες ίνες είναι ενδεδειγμένη Ιδιότητες Τα μήλα που βρίσκουμε […]
Παρεξηγημένο αναμεταξύ των πιτσιρικάδων, είναι συναρπαστικό πως ένα μεγάλο λουλούδι μπορεί να γίνει ένας πολύτιμος σύμμαχος στην στροφή στην υγιεινή διατροφή. Πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό το οποίο μπορεί να παίξει πολλούς ρόλους στην κουζίνα με διάφορους τρόπους.
Ασυνείδητα βέβαια, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας κατανάλωναν το παντζάρι μη γνωρίζοντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα φυσικό «διεγερτικό» γεμάτο βιταμίνες και μέταλλα και πλούσιο σε ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες
Το πράσο ή κεντανές όπως τον ονομάζουμε στην Κρήτη είναι ένα ιδιαίτερο λαχανικό, πλούσιο σε βιταμίνες με άρωμα το οποίο θυμίζει το κρεμμύδι και το σκόρδο ενώ η γεύση του είναι πολύ πιο γλυκιά.
Είτε πρόκειται για σάλτσα, είτε για έναν ζωμό ή για μια σούπα, το σέλινο αποτελεί το κύριο συστατικό αυτού που ονομάζουμε στην μαγειρική “mirepoix”.
Η αλήθεια είναι πως, παρόλο που το κόμικ αυτό συντέλεσε τα μέγιστα στην αύξηση της κατανάλωσης του σπανακιού, το σπανάκι περιέχει πολύ λιγότερο σίδηρο από όσο υπολογίζαμε αρχικά. Οι φυτικές του ίνες όμως και τα μίκρο-διατροφικά του συστατικά είναι αυτά τα οποί κατατάσσουν το σπανάκι στα superfoods. Και είναι πολύ νόστιμο!
Χαίρει αγάπης από τους Κρητικούς και οφείλει το όνομά του από την χρήση του ως "πώμα" για την στάμνα του νερού.
Ίσως ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα λαχανικά είναι το φινόκιο. Ανισάτος και τραγανός, ο βολβός αυτός αν και έχει πολλές χρήσεις στην μαγειρική έχει επίσης πολλούς φίλους και εχθρούς.
Κόκκινη αρωματική η φράουλα ξεκινάει την εμφάνισή της τον Μάρτιο. Αγαπημένο φρούτο μικρών και μεγάλων, καταναλώνεται ως είναι, γίνεται υπέροχες μαρμελάδες, σάλτσες, γλυκό κουταλιού αλλά και αποξηραμένη. Ιδιότητες: Οι φράουλες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες. Η ευρωπαϊκή φράουλα ή άγρια φράουλα ή Fragaria Vesca) είναι ποικιλία που βρίσκουμε σε δασώδεις ή ορεινές περιοχές. Οι καρποί […]
Σχετικά