
Φρούτα και λαχανικά Νοεμβρίου
Μπορεί ο Νοέμβριος να είναι ο τελευταίος μήνας του Φθινοπώρου και θα περίμενε κανείς πως οι επιλογές που έχουμε σε φρούτα και λαχανικά είναι περιορισμένες. Η αλήθεια όμως είναι πως ο Νοέμβριος φέρνει μαζί του μια μεγάλη ποικιλία από λαχανικά και φρούτα τα οποία θα μας συνοδεύσουν μέχρι τους τελευταίους χειμερινούς μήνες.
Την τιμητική τους τον Νοέμβριο έχουν κυρίως τα φυλλώδη λαχανικά όπως επίσης και τα πρώτα χόρτα τα οποία κάνουν σιγά σιγά την είσοδό τους στην ελληνική ύπαιθρο. Φυσικά από το καλάθι δεν λείπουν και τα εσπεριδοειδή τα οποία είναι σε αφθονία.
Το πράσινο βουτυρένιο φρούτο χρησιμοποιούταν κατά κόρον σε σαλάτες και γινόταν guacamole, συνταγές οι οποίες ήταν τα trend έως το 2010
Μία νόστιμη καρδιά καλά κρυμμένη ανάμεσα σε υπεράριθμα φύλλα, η αγκινάρα αποτελεί μια λιχουδιά του Απριλίου. Τρώγεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, είτε βραστή, είτε σε ένα ωραίο γιαχνερό ή ακόμα και ωμή όπου αποτελεί ιδανικό μεζέ για ρακί ή τσίπουρο. Λόγο των φαρμακευτικών της ιδιοτήτων, η αγκινάρα χρησιμοποιείται κατά κόρον από την φαρμακοβιομηχανία ειδικά για […]
Το ακτινίδιο έχει φανατικούς εχθρούς αλλά και φίλους καθώς είναι συστατικό σε smoothies και φρουτοσαλάτες.
Θεωρούμενα ως υποδεέστερη τροφή ή τροφή των φτωχών ήδη από την αρχαιότητα αλλά και κατά τους βυζαντινούς χρόνουςόγω των ιδιαίτερα δυσμενών συνθηκών διαβίωσης στην Κρήτη, ειδικά κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας και της Γερμανικής κατοχής γίνονταν ανάρπαστα καθώς υπήρχαν σε…..αφθονία.
Ως παιδιά ίσως έχετε ακούσει την ατάκα «φάε τα καρότα σου για να βλέπεις καλύτερα». Η αλήθεια είναι πως το καρότο ως λαχανικό είναι γεμάτο από ωφέλιμα συστατικά για τον οργανισμό και ιδιαίτερα βιταμίνη Α η οποία είναι υπεύθυνη και για την όρασή μας.
Η καταγωγή του κυδωνιού χάνεται στα βάθη της Ασίας. Σύμφωνα με τις πηγές, το κυδώνι ήταν γνωστό στους Ακκάδιους και από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε η καλλιέργειά του αναπτύχθηκε στην Μεσοποταμία, όπου λόγο της ζέστης και των κλιματικών συνθηκών δεν μπορούσαν να καλλιεργηθούν άλλα φρούτα όπως τα μήλα. Ιδιότητες Το κυδώνι είναι φρούτο […]
Δεν υπάρχει άνθρωπος να μην έχει ακούσει την παροιμία «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα». Φυσικά ένα μήλο δεν αρκεί για να έχουμε καλή φυσική κατάσταση, παρόλα αυτά η κατανάλωσή του, ειδικά αν κάνουμε διατροφή με λίγες θερμίδες και χρειαζόμαστε πολλές βιταμίνες και εδώδιμες ίνες είναι ενδεδειγμένη Ιδιότητες Τα μήλα που βρίσκουμε […]
Παρεξηγημένο αναμεταξύ των πιτσιρικάδων, είναι συναρπαστικό πως ένα μεγάλο λουλούδι μπορεί να γίνει ένας πολύτιμος σύμμαχος στην στροφή στην υγιεινή διατροφή. Πλούσιο σε βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό το οποίο μπορεί να παίξει πολλούς ρόλους στην κουζίνα με διάφορους τρόπους.
Ασυνείδητα βέβαια, οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας κατανάλωναν το παντζάρι μη γνωρίζοντας ότι πρόκειται ουσιαστικά για ένα φυσικό «διεγερτικό» γεμάτο βιταμίνες και μέταλλα και πλούσιο σε ευεργετικές για τον οργανισμό ιδιότητες
Ως λαχανικό, αποτελεί ίσως ακόμα και σήμερα την σημαντικότερη καλλιέργεια παγκοσμίως. τον κόσμο της γαστρονομίας δε, είναι τόσο πολύπλοκο λαχανικό ώστε μια λάθος επιλογή, μπορεί να φέρει καταστροφικές αστοχίες σε μια τηγανιτή πατάτα ή σε μια πατάτα φούρνου.
Το πράσο ή κεντανές όπως τον ονομάζουμε στην Κρήτη είναι ένα ιδιαίτερο λαχανικό, πλούσιο σε βιταμίνες με άρωμα το οποίο θυμίζει το κρεμμύδι και το σκόρδο ενώ η γεύση του είναι πολύ πιο γλυκιά.
Είτε πρόκειται για σάλτσα, είτε για έναν ζωμό ή για μια σούπα, το σέλινο αποτελεί το κύριο συστατικό αυτού που ονομάζουμε στην μαγειρική “mirepoix”.
Η αλήθεια είναι πως, παρόλο που το κόμικ αυτό συντέλεσε τα μέγιστα στην αύξηση της κατανάλωσης του σπανακιού, το σπανάκι περιέχει πολύ λιγότερο σίδηρο από όσο υπολογίζαμε αρχικά. Οι φυτικές του ίνες όμως και τα μίκρο-διατροφικά του συστατικά είναι αυτά τα οποί κατατάσσουν το σπανάκι στα superfoods. Και είναι πολύ νόστιμο!
Χαίρει αγάπης από τους Κρητικούς και οφείλει το όνομά του από την χρήση του ως "πώμα" για την στάμνα του νερού.
Ίσως ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα λαχανικά είναι το φινόκιο. Ανισάτος και τραγανός, ο βολβός αυτός αν και έχει πολλές χρήσεις στην μαγειρική έχει επίσης πολλούς φίλους και εχθρούς.
Θεωρείται από πολλούς το καλύτερο χόρτο, με ιδιαίτερες ευεργετικές ιδιότητες και υπέροχη γεύση. Γνωστό και ως χηροβότανο, οι χηρομουρίδες (και όχι χοιρομουρίδες), πήραν το όνομά τους λόγω της ιδιαίτερης αδυναμίας που του είχαν οι χήρες.