Σούπες και Κοσνομέ

Σούπες και Κονσομέ

Οι σούπες αποτελούν έναν από τους πιο αγαπημένους και θρεπτικούς τύπους πιάτων στην κουζίνα παγκοσμίως. Είναι ένα φαγητό που μπορεί να προσαρμοστεί σε κάθε εποχή, με άπειρους συνδυασμούς υλικών και γεύσεων. Η παρασκευή τους μπορεί να κυμαίνεται από πολύ απλή και γρήγορη έως εξαιρετικά περίπλοκη, αναλόγως της τεχνικής και των συστατικών που χρησιμοποιούνται. Σε αυτό το άρθρο, θα δούμε τους κύριους τύπους σούπας, τη σημασία τους στη μαγειρική, καθώς και ορισμένα βασικά μυστικά για την επιτυχή παρασκευή τους.

Κατηγορίες σούπας

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές κατηγορίες σούπας, αλλά οι πιο γνωστές περιλαμβάνουν:

Ράμεν

Διαυγείς σούπες (clear soups):

Αυτές οι σούπες έχουν βάση από καθαρό ζωμό και είναι διαυγείς. Περιλαμβάνουν τις παραδοσιακές σούπες κρεατικών ή λαχανικών, όπως η consommé και ο ζωμός κοτόπουλου. Συνήθως σερβίρονται ως ορεκτικό ή για να προετοιμάσουν το στομάχι για πιο βαριά γεύματα.

Σούπες κρέμα (cream soups):

Με βάση την κλασική μαγειρική βιβλιογραφία, οι σούπες κρέμα έχουν ως βάση μια μπεσαμέλ (γάλα δεμένο με ένα royx), στην οποία στην συνέχεια προστίθεται κρέμα γάλακτος. Συνήθως το βασικό συστατικό είναι ένα (πχ κρέμα σπαραγγιών) και στην συνέχεια αφού η σούπα βράσει, πολτοποιούνται τα υλικά και προστίθεται το roux και η κρέμα γάλακτος. Η σύστασή τους είναι ελαφρώς δεμένη, περίπου όπως η κρέμα γάλακτος και έχουν βελούδινη υφή.

Σούπα κρέμα μπρόκολο
Σούπα παντζάρι βελουτέ

Σούπες βελουτέ (velouté):

Άλλη μια κλασική κατηγορία είναι οι σούπες βελουτέ. Εδώ η διαφορά με τις σούπες κρέμα είναι πως βασίζονται σε έναν λευκό ζωμό (πχ κοτόπουλου) ο οποίος “δένεται” από τον μάγειρα με την βοήθεια ενός roux και όχι σε μια ελαφριά δεμένη μπεσαμέλ. Στο τέλος , ο μάγειρας φτιάχνει την σύσταση προσθέτοντας κρόκους αυγού με κρέμα γάλακτος. Αν και στην κλασική βιβλιογραφία υπάρχει σαφής διαχωρισμός των δύο κατηγοριών, πλέον στην μοντέρνα κουζίνα και οι δύο κατηγορίες έχουν συνενωθεί σε μια, αυτή της σούπας βελουτέ.

Εθνικές ή τοπικές σπεσιαλιτέ:

Κάθε κουζίνα έχει τις δικές της παραδοσιακές σούπες, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τις γαστρονομικές παραδόσεις της περιοχής. Παραδείγματα περιλαμβάνουν το μπορς από την Ουκρανία, τη γαλλική σούπα κρεμμυδιού, το μινεστρόνε από την Ιταλία και την τραχανά σούπα στην Ελλάδα.

mageiritsa

Οφέλη των σούπας στην υγεία και τη διατροφή

Οι σούπες είναι ευεργετικές τόσο για την υγεία όσο και για τη διατροφή. Συχνά αποτελούν ένα γεύμα χαμηλό σε θερμίδες, αλλά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, αφού μπορούν να περιέχουν μεγάλη ποικιλία λαχανικών, πρωτεϊνών και δημητριακών. Επιπλέον, η κατανάλωση ζεστής σούπας σε περιόδους κρύου καιρού μπορεί να βοηθήσει στη θέρμανση του οργανισμού και στην ενυδάτωση, ενώ οι σούπες μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα χάρη στις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχουν.

Βασικά μυστικά επιτυχημένης σούπας

  • Ποιότητα των υλικών: Η χρήση φρέσκων και ποιοτικών υλικών είναι απαραίτητη για να πετύχει η γεύση της σούπας.
  • Σωστή βάση: Ένας καλός ζωμός (κοτόπουλου, κρέατος, λαχανικών) είναι η βάση για την επιτυχία της σούπας. Η προετοιμασία του ζωμού από το μηδέν εξασφαλίζει βάθος γεύσης.
  • Χρόνος μαγειρέματος: Οι σούπες απαιτούν σωστό χρόνο μαγειρέματος για να αναδείξουν τις γεύσεις των συστατικών, αλλά και να πετύχουν την κατάλληλη υφή.
  • Αρωματικά και μπαχαρικά: Η προσθήκη αρωματικών, όπως σκόρδο, κρεμμύδι, ή μπαχαρικά, μπορεί να αναβαθμίσει τη γεύση της σούπας χωρίς να υπερβάλλουμε σε ποσότητα.
  • Ισορροπία υφής: Είναι σημαντικό να υπάρχει ισορροπία στην σύσταση της σούπας, για να επιτευχθεί η επιθυμητή πυκνότητα.

Αφήστε μια απάντηση

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.