1δόσησυνταγή για Pâte brisée(δείτε το Link στην εκτέλεση)
Για την γέμιση
300γρτοματίνια
1σκελίδασκόρδο
6γραλάτι
50γρελαιόλαδο
200γραπάκικομμένο σε κύβους
180γρπράσοκομμένο σε φέτες
150γργραβιέραΚρήτης
5γρΜέλι
Για την κρέμα
300γραυγό(5 αυγά medium)
200γργάλα
80γργιαούρτι
1γρπιπέρι μαύρο τριμμένο
0,5γρθυμάρι
Εκτέλεση
Ζύμη
Φτιάχνουμε μια δόση ζύμης για τάρτες ακολουθώντας την συνταγή που θα βρείτε εδώ. Μπορείτε να φτιάξετε την ζύμη μια μέρα νωρίτερα και να την στρώσετε στην φόρμα για τάρτα σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις (πάνω και κάτω αντίσταση).
Τοποθετούμε μια λαδόκολλα ή ένα αλουμινόχαρτο πάνω στην ζύμη της τάρτας και τοποθετούμε βαρίδια ή ρεβίθια, για να μην μας φουσκώσει η ζύμη κατά το ψήσιμο.
Ψήνουμε για 20 λεπτά στους 200°C
Μετά τα 20 λεπτά, αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο με τα βαρίδια και συνεχίζουμε στο ψήσιμο για ακόμα πέντε λεπτά
Γέμιση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 110°C
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα τοματίνια πολύ καλά με μια πετσέτα. Τα κόβουμε στην μέση και αραδιάζουμε σε μια λαμαρίνα φούρνου στρωμένη με λαδόκολλα.
Κάνουμε πάστα το σκόρδο και το ανακατεύουμε με την μισή ποσότητα ελαιόλαδου (25 γρ.). Ραντίζουμε τα τοματίνια με το σκορδόλαδο και αλατίζουμε με το αλάτι.
Φουρνίζουμε τα τοματίνια για 1 ώρα στους 110°C
Σοτάρουμε σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά το πράσο με το υπόλοιπο ελαιόλαδο (25 γρ.), ανακατεύοντας συνέχεια με την βοήθεια μιας κουτάλας. Θέλουμε να μαραθεί ελαφρώς το πράσο και να ψηθεί χωρίς όμως να πάρει χρώμα.
Όταν είναι σχεδόν έτοιμο, προσθέτουμε το απάκι κομμένο σε κύβους στο τηγάνι. Συνεχίζουμε το σoτάρισμα για ένα με δύο λεπτά ακόμα (όχι παραπάνω γιατί θα σφίξει πολύ το απάκι).
Αφαιρούμε το τηγάνι από την φωτιά και προσθέτουμε το μέλι. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε κατά μέρος.
Κρέμα
Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μπασίνα και τα χτυπάμε με ένα σύρμα ή με ένα ραβδομπλέντερ.
Μοντάρισμα και ψήσιμο
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C
Τοποθετούμε στην ψημένη ζύμη για τάρτα τα σοταρισμένα πράσα με το απάκι.
Από πάνω, προσθέτουμε την γραβιέρα, με προσοχή να πάει σε όλη την επιφάνεια της γέμισης.
Προσθέτουμε προσεκτικά την κρέμα πάνω από τα υλικά.
Στο τέλος, διακοσμούμε με τα ψημένα τοματίνια
Ψήνουμε στους 160°C για 30 - 35 λεπτά. Ένας τρόπος για να ελέγξουμε αν η τάρτα είναι έτοιμη είναι να ακουμπήσουμε ελαφρά στο κέντρο της κρέμας η οποία πρέπει να έχει την υφή του ζελέ. Εναλλακτικά αν έχουμε θερμόμετρο, η θερμοκρασία στο κέντρο θα πρέπει να φτάσει στους 78°C. Βγάζουμε αμέσως και αφήνουμε να κρυώσει πριν κόψουμε.
Video
Notes
Είναι πολύ σημαντικό η κρέμα της τάρτας να μην παραψηθεί και "κόψει".