Go Back Email Link
Vichyssoise
Προετοιμασία 15 minutes
Μαγειρεμα 25 minutes
Συνολικος Χρόνος 40 minutes
Είδος Γευματος Σούπες
Εθνικότητα Γαλλική
Απόδοση 6 άτομα

Υλικά
  

  • 25 γρ βούτυρο αγελαδινό
  • 350 γρ πράσο το λευκό και τρυφερό μέρος
  • 80 γρ κρεμμύδι ξερό (1 μέτριο)
  • 600 γρ πατάτα Russet, Hermes ή οποιαδήποτε αλευρώδη ποικιλία.
  • 1,2 λίτρα ζωμό κοτόπουλου βρείτε την συνταγή εδώ
  • 5 γρ αλάτι ή κατά βούληση
  • 2 γρ πιπέρι λευκό ή κατά βούληση

Για το μπουκέτο αρωματικών

  • 1 τεμ φύλλο δάφνης
  • 5-6 τεμ μαϊντανό κοτσάνια
  • 1 γρ πιπέρι μάυρο ολόκληρο
  • 1 γρ θυμάρι
  • 1 σκελίδα σκόρδο

Για το σερβίρισμα

  • 25 γρ σχοινόπρασο
  • 320 γρ κρέμα γάλακτος 10% λιπαρά
  • 100 γρ κρουτόν

Εκτέλεση
 

  • Καθαρίζουμε και πλένουμε τις πατάτες, το πράσο και το κρεμμύδι.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το πράσο και κόβουμε τις πατάτες σε κύβους μέτριου μεγέθους.
  • Τυλίγουμε σε ένα τουλουπάνι ή βάζουμε τα υλικά για το μπουκέτο αρωματικών σε ένα σουρωτήρι για τσάι.
  • Λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το πράσο για 2-3 λεπτά. Αυτό που θέλουμε είναι να γίνουν ημιδιαφανή, χωρίς να πάρουν χρώμα.
  • Αυξάνουμε την φωτιά σε δυνατή και προσθέτουμε τις πατάτες, τον ζωμό, το αλάτι και το πιπέρι. Αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση.
  • Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία για να σιγοβράσουν τα υλικά και προσθέτουμε το μπουκέτο αρωματικών. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 20 με 30 λεπτά έως ότου μαλακώσουν καλά τα υλικά.
  • Αφαιρούμε το μπουκέτο αρωματικών και κάνουμε πουρέ τα υλικά με την βοήθεια ενός ραβδομπλέντερ. Περνάμε την σούπα από σινουά ή ψιλή σίτα για να γίνει πιο βελούδινη. Αν την σερβίρουμε κρύα, αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και τοποθετούμε στο ψυγείο έως ότου την χρειαστούμε.

Για το σερβίρισμα

  • Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, κρατώντας μια μικρή ποσότητα για γαρνίρισμα. Διορθώνουμε την γεύση (αλάτι και πιπέρι) και ανακατεύουμε για να ενσωματωθεί η κρέμα.
  • Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με λίγη ακόμα κρέμα γάλακτος, κρουτόν και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

Notes

Αποφασίσαμε να κρατήσουμε την συνταγή παραδοσιακά με βούτυρο. Αυτό όμως δεν μας απαγορεύει να χρησιμοποιήσουμε ελαιόλαδο. Γνώμη μας όμως είναι πως το βούτυρο δίνει μια πιο γεμάτη γεύση.