Μελομακάρονα

Κλασική συνταγή

Μελομακάρονα…..η μάχη των αιωνίων συνεχίζεται και αυτά τα Χριστούγεννα. Αν οι χιονάτοι, αφράτοι κουραμπιέδες με το βουτυρένιο άρωμα είναι το φαβορί αυτής της μάχης, το outsider είναι σίγουρα τα τραγανά και μελένια μελομακάρονα.

Η συνταγή που σας έχουμε ετοιμάσει είναι πανεύκολη και περιέχει μόνο αλεύρι. Το αποτέλεσμα θα είναι μελομακάρονα τραγανά, τα οποία με το δάγκωμα θα λιώνουν στο στόμα και θα αφήνουν την επίγευση από το μέλι.

μελομακαρονα
Προετοιμασία 40 minutes
Μαγειρεμα 25 minutes
Αναμονή 1 hour
Συνολικος Χρόνος 2 hours 5 minutes
Είδος Γευματος Γλυκό
Εθνικότητα Ελληνική
Απόδοση 70 τεμάχια

Υλικά
  

Για το σιρόπι

  • 500 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 400 γρ νερό
  • 150 γρ μέλι
  • 2 τεμ ξύλο κανέλας μέτριο
  • 1 τεμ πορτοκάλι την φλούδα

Για το γαρνίρισμα

  • 200 γρ καρύδια ψίχα
  • 80 γρ σουσάμι
  • 4 γρ κανέλα σκόνη
  • 2 γρ γαρύφαλλο σκόνη

Για την ζύμη

  • 850 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 380 γρ ελαιόλαδο εξαιρετικά παρθένο
  • 200 ml χυμό πορτοκάλι φρέσκο
  • 2 γρ αμμωνία
  • 2 γρ σόδα
  • 4 γρ κανέλα
  • 2 γρ γαρύφαλλο
  • 40 γρ μπράντυ
  • 50 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
  • 5 γρ ξύσμα από πορτοκάλι από 1 μεγάλο

Μοντάρισμα

  • 1 κιλό σιρόπι (βλέπε παραπάνω για το σιρόπι)
  • 286 γρ μείγμα καρυδιού (βλέπε υλικά για γαρνίρισμα παραπάνω)

Εκτέλεση
 

Για το σιρόπι

  • Το σιρόπι είναι το πρώτο το οποίο πρέπει να φτιαχτεί για να προλάβει να κρυώσει έως ότου το χρειαστούμε.
  • Μεταφέρουμε το νερό,την ζάχαρη, το ξύλο κανέλας και την φλούδα ενός πορτοκαλιού σε μια κατσαρόλα και βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
  • Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει έντονα για 2 λεπτά (μετρώντας από την ώρα που ξεκινάει να κοχλάζει) και κατεβάζουμε από την φωτιά.
  • Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι αυτό να διαλυθεί στο σιρόπι. Αφήνουμε να κρυώσει.

Για το γαρνίρισμα

  • Βάζουμε το σουσάμι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι και το καβουρδίζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακινώντας το συνέχεια για να μην καεί.
  • Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μεταφέρουμε το σουσάμι και το καρύδι σε ένα μούλτι. Σπάμε προσεκτικά για να μην γίνει σκόνη, πιέζοντας το κουμπί του μουλτι για 1 – 2 δευτερόλεπτα κάθε φορά.
  • Μεταφέρουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε την κανέλα και ανακατεύουμε.

Ζύμη και ψήσιμο

  • Ανακατεύουμε την αμμωνία μέσα στο αλεύρι.
  • Σε ένα μπολ, θα διαλύσουμε την σόδα στον χυμό πορτοκαλιού προσέχοντας να μην ξεχειλίσει από την αντίδραση. Προσθέτουμε στο μπολ και το μπράντι.
  • Προσθέτουμε το λάδι με την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο και το ξύσμα από το πορτοκάλι. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι με την αμμωνία και δουλεύουμε με το χέρι έως ότου ενωθούν τα υλικά. Δεν παραζυμώνουμε για να μην αναπτυχθεί γλουτένη.
  • Κόβουμε κομμάτια ζύμης περίπου 20 γραμμάρια και πλάθουμε με γρήγορες κινήσεις στο σχήμα του μελομακάρονου. Είναι πολύ σημαντικό να δουλέψουμε γρήγορα για να μην διαχωριστεί το λάδι από την ζύμη. Περνάμε τα μελομακάρονα από την ξύστρα για να γίνει ανάγλυφη η επιφάνεια.
  • Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητική λαδόκολλα προσέχοντας να μην είναι κολλημένα το ένα πάνω στο άλλο.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 25 λεπτά έτσι ώστε να πάρουν χρώμα.

Μοντάρισμα

  • Μόλις τα μελομακάρονα βγουν από τον φούρνο, όπως είναι καυτά, τα βουτάμε σε δόσεις μέσα στο σιρόπι για 20 – 30 δευτερόλεπτα γυρίζοντας τα για να σιροπιαστούν και από τις δύο πλευρές. Στραγγίζουμε καλά.
  • Μεταφέρουμε στον δίσκο που θα τα σερβίρουμε και πασπαλίζουμε με το μείγμα του καρυδιού. Περιχύνουμε με λίγο ακόμα σιρόπι.

Video

Notes

Είναι πολύ σημαντικό να μην αναπτυχθεί η γλουτένη του αλεύρου και κορδώσει η ζύμη. Για τον λόγο αυτό, δεν χρησιμοποιούμε μιξερ.

Αφήστε μια απάντηση

Μυρτάκης Δ. Μιχάλης

Γεννήθηκα το 1980 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοιτώντας το 1997 από το λύκειο, έγινα δεκτός στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων από όπου και αποφοίτησα από το τμήμα Μαγειρικής Τέχνης. Στην συνέχεια απέκτησα το BCs μου στην Διοίκηση Επιχειρήσεων.